You are currently viewing 🌸🪷💮🏵️ ĐURĐEVDAN/JURJEVO 🌹🌺🌻🌼🌷

🌸🪷💮🏵️ ĐURĐEVDAN/JURJEVO 🌹🌺🌻🌼🌷

Ederlezi / Đurđevdan je najveći, najradosniji i najstariji romski praznik. To je praznik kojim se slavi dolazak proljeća.

Na taj dan se Romi osobito svečano odijevaju, stavlja se nakit, odjekuje romska glazba i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvijećem i raspupanim grančicama u znak dobrodošlice proljeću. Obredi ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvjetovima, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Obično sе na ovaj dan jede janjetina. Kao nomadski narod Romi su ovim praznikom obilježavali završetak zimovanja i snjegova i početak proljeća i toplijeg vremena, vrijeme bujanja prirode, pa su pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put. Romi ovaj praznik slave bez obzira na vjeru, bili oni pravoslavni ili pripadnici islamske vjere.

Pripreme za Đurđevdan Romi započinju dan prije, spremanjem hrane i kolača. Za neke Rome veoma je važno i kupanje na rijeci, prije sunca. Ponekad se u rijeku bacaju vijenci od raznog cvijeća ili se izlijeva mlijeko. Nakon toga počinje slavlje uz muziku, ples, pjevanje i razne igre.

Svim Romkinjama i Romima želimo sretan najradosniji romski praznik Đurđevdan / Ederlezi!

Komentariši