You are currently viewing

  • Post author:
  • Post category:AKTUELNO

🐇Čestitka za Uskrs🥚💐
Katolici diljem svijeta ovu nedjelju (17.04.) obilježavaju Uskrs, uskrsnuće Isusovo.
Molitve, obredi, blagdanski napravljena jela, kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje, pjesme u slavu Uskrsa dio su mnogobrojnih uskrsnih običaja.
Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano bdjenje.
Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći hljeb, te slatkiši. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni doručak i slavlje.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašena jaja, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u hljebu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su svakako uključena ukrašena jaja, tucanje jajima, gađanja jaja kovanicama, traženja sakrivenih jaja po kući ili u travi ili izvan kuće.
U igrama jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnik.
Jaja se jedno u drugo tucaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru.
Jeje pobjednik je ono koje ostane čitavo nakon cijelog kruga tucanja.
Uskrs je blagdan bogat različitim običajima, a samo neke smo spomenuli kao najzanimljivije.
Svim učenicima i učenicama naše škole,njihovim roditeljima, starateljima, uposlenicima i svima koji ovaj veliki blagdan smatraju svojim čestitamo od srca uz želju da ga provedu svečano i u krugu svojih najdražih.
Direktorica OŠ”Grbavica I” Almira Tabaković i uposlenici škole