You are currently viewing ČESTITKA ZA USKRS

ČESTITKA ZA USKRS

🐣🥚 USKRS 🥚🐣

Katolici diljem svijeta ovu nedjelju (4.04.) obilježavaju Uskrs, najveći blagdan svoje vjere, obilježavanje uskrsnuća Isusova.
Molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski napravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa dio su mnogobrojnih uskrsnih običaja.
Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje.
Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći hljeb, te slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja, a potom vjernici odlaze kućama na uskrsni objed i slavlje.
Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašena jaja, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u hljebu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.
Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključena ukrašena jaja, tucanje jajima, gađanja jaja kovanicama, traženja sakrivenih jaja po kući ili u travi izvan kuće i sl.
U igrama jajima, uzme se svoje jaje i izabere se protivnik.
Jaja se jedno u drugo tucaju vrhovima, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo i on nastavlja igru.
Jeje pobjednik je ono koje ostane čitavo nakon cijelog kruga tucanja.
Bogat je ovo blagdan različitim običajima, a samo neke smo spomenuli.
Svim učenicima i učenicama naše škole,njihovim roditeljima, starateljima, uposlenicima i svima koji ovaj veliki blagdan smatraju svojim čestitamo od srca uz želju da ga provedu svečano i u krugu svojih najdražih.

Direktorica OŠ ”Grbavica I” mr.Almira Tabaković i uposlenici škole

Komentariši