You are currently viewing DAN PLANETE ZEMLJE

DAN PLANETE ZEMLJE

DRAGI NAŠI, DANAS JE 22. APRIL I DANAS JE ROĐENDAN NAŠOJ PLANETI !

Međunarodni Dan planeta Zemlje, na cijeloj zemaljskoj kugli, u gotovo svim zemljama svijeta se obilježava istog dana, 22. aprila.
A sve je počelo prije tačno 50 godina, u Sjedinjenim Američkim državama, kada su organizovane masovne demonstracije u cilju zaštite životne sredine.

Masovni protesti u cilju očuvanja životne sredine, SAD, 1970.

To je dan kada bi se svako od nas trebao zamisliti i zapitati: Šta ja mogu učiniti za spas Zemlje? Kako mogu pridonijeti tome da naš planet – naš jedini dom koji imamo, spasimo od onečišćenja i uništenja. Kako da ga očuvamo za sebe i one koji dolaze poslije nas?

Budućim generacijama trebamo ostaviti zdravu planetu Zemlju !

Ako je naša planeta zdrava, zdravi smo i mi !
Zemlja je suočena sa dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, a naša je dužnost da osiguramo održivu budućnost planeta. Priroda može bez ljudi, ali mi ne možemo bez nje te je važno osvijestiti kako je održivi razvoj jedini od kojeg imaju korist i priroda i ljudi.

“Upravo ove godine Dan planeta Zemlje navršio je svoju 50. godišnjicu obilježavanja. Najbolji način da ga i mi proslavimo jeste da sami pridonesemo na svoj način. Odvojimo otpad, reciklirajmo i u ponovnu upotrebu vratimo stvari koje nam više ne trebaju, smanjimo potrošnju vode i električne energije te svojim primjerom pokažimo kako svakog dana malim stvarima možemo pomoći našoj majci Zemlji da bude što zdravija”

Čuvajte i volite svoju planetu Zemlju, jer samo nju imamo.
Dragi uposlenici i učenici škole, sretan Vam Dan planete Zemlje !