You are currently viewing STEAM U NAŠOJ ŠKOLI

STEAM U NAŠOJ ŠKOLI

🧐 👨‍🔬⚙️🪐🧪🎨

U utorak, 27. aprila u našoj školi, upriličen je događaj povodom predstavljanja Projekta općeg obrazovanja TABLA i otvaranja jedne od 28 STEAM labaratorija u Kantonu Sarajevo.

Bili smo počastvovani prisustvom direktorice Misije USAID BiH Nancy J. Eslick, direktorice Save the Children Andrea Žeravčić, ministrice obrazovanja KS Naida Hota Muminović, te premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

Direktorica naše škole Almira Tabaković, upoznala je sve prisutne sa doniranom opremom te istakla važnost korištenja iste. Istakla je zadovoljstvo što je baš ova škola dobila STEAM učionicu. Dobra strana ove učionice jeste ta da se oprema kojom mi raspolažemo, primjenjuje i na najniži uzrast, odnosno učenike razredne nastave. Ona je prilagođena nivoima od prvog do devetog razreda, te u zavisnosti od nivoa uzrasta, ta će se oprema i koristiti.
Direktorica je predstavila nastavnike koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, profesorica razredne nastave Azra Mujčić, nastavnik tehničke kulture i informatike Esad Avdić te učenike Deni Bezdrob, Ajna Sokolović i Iman Salahović. Nastavnici su istakli svoja lična iskustva kroz edukacije, korištenje opreme te skrenuli pažnju na važnost korištenje ove opreme u nastavnom procesu. Učenici su prenijeli iskustva u korištenju opreme i demonstrirali projekte na kojima su radili. Također, dugujemo zahvalnost na nesebičnoj podršci pedagogu naše škole Danieli Božinović.

Primjenom STEAM opreme teži se ka unapređenju i osavremenjavanju obrazovnog procesa. Nastavnici imaju mogućnost povećati znanje i vještine za inovativniji i progresivniji način rada, te izgraditi savremene koncepte kao što je STEAM, ekonomija zasnovana na znanju, učeničke kompetencije 4K (Kritičko mišljenje, Kreativnost, Komunikacija, Zajednički rad), ishodi učenja i pedagoške kompetencije .

Važno je ići u korak s vremenom, te učenicima osnovnih i srednjih škola omogućiti kvalitetno i zanimljivo učenje. Potrebno je da tradicionalni pristup nastavi zamijenimo na jedan zanimljiv, kreativan način. Kombinirajući dosadašnja znanja, ovakav metod poučavanja podstiče kritičko i logičko razmišljanje, analizu, učenje kroz metode pokušaja i principa uradi sam. Smatramo da ćemo na ovaj način naše učenike pripremiti za poslove budućnosti te pripremiti ih da budu konkurentni na tržištu rada.

Još jednom se zahvaljujemo donatorima, predstavnicima Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, te Vladi Kantona Sarajevo na donaciji opreme i ulaganju u ono najvrijednije i najvažnije, a to su naša djeca.

Zahvaljujemo se svim medijima koji su ispratili ovaj važan događaj za našu školu ali i za sve učenike koji se spremaju za obrazovanje budućnosti.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/otvorena-jos-jedna-steam-labaratorija-u-kantonu-sarajevo/415327
https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/kanton-sarajevo-usaid-i-save-children-urucena
https://bhrt.ba/steam-laboratorije-za-kreativnost-i-inovativnost-ucenika/
https://www.youtube.com/watch?v=C0cMB1JTjkw
http://www.portal-udar.net/en/steam-labaratorija-od-danas-i-u-osnovnoj-skoli-grbavica-i/

https://www.fena.ba/article/1208933/projekat-tabla-i-steam-laboratorije-za-kreativnost-i-inovativnost-ucenika
[Best_Wordpress_Gallery id=”6” gal_title=”Stem”]

Komentariši