You are currently viewing Svjetski dan knjige

Svjetski dan knjige

” Svjetski dan knjige i autorskih prava”

Obilježava se 23. 4. svake godine kao simboličan datum svjetskoj književnosti, jer su toga dana 1616.godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vege, te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju poklanjaju knjiga i ruža.
UN- ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, bibliotekara, učitelja i stručnjaka za komunikaciju.
UNESCO želi svakoga, a posebno mlade potaknuti na čitanje, te pomicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.
Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Opštoj konfereciji održanoj u Parizu 1995.godine.
UNESCO ima i druge programe vezane za knjigu i književnost.
Godine 1948. organizacija je započela ambiciozan program s područja prevođenja, a jedan od glavnih dijelova toga programa jeste Index Translationum, međunarodna bibliografija prevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekog djela.
Usto, UNESCO svake druge godine dodjeljuje Nagradu za književnost za djecu i mlade u službi tolerancije za djela za mlade koji pomiču uzajamno razumijevanje utemeljeno na poštovanju drugih naroda i kultura.

Komentariši