You are currently viewing Svjetski dan knjige i autorskih prava

Svjetski dan knjige i autorskih prava

📚📖 ✍️📖

Danas je Svjetski dan knjige i autorskih prava
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U Bosni i Hercegovini se obilježava šesti put.
UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovisati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.
Sama zamisao obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan svetog Jurja.
Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulirajući naš um i kreativnost.

Komentariši